ازدواج دختر بدون اجازه پدر ممکن است؟

 
سریال زمانه اولین سؤالی را که در ذهن‌ به وجود می‌آورد، این است که مگر می‌شود دختری بدون اجازه پدر ازدواج کند یا اصلا چنین عقدی درست هست؟
 




مجله ایده آلسریال زمانه اولین سؤالی را که در ذهن‌ به وجود می‌آورد، این است که مگر می‌شود دختری بدون اجازه پدر ازدواج کند یا اصلا چنین عقدی درست هست؟ ما برای پیدا کردن جواب این سؤال سراغ رساله و استفتائات برخی مراجع عظام رفتیم.

 عقد بدون اجازه پدر اعتبار شرعی دارد؟


 آیت‌ا... صافی گلپایگانی: به نظر اینجانب بنابر احتیاط واجب، نکاح دختر باکره بالغه باید با اذن پدر یا جد پدری باشد و اگر بدون اجازه عقد کرده ‌باشند احتیاط آن است که مرد طلاق بدهد و بعد اگر با آن خانم ازدواج کند با اذن پدر یا جد باشد. البته اگر بدون اجازه عقد کرده‌ باشند و پدر بعد از اطلاع با آن مخالفت نکند و رضایت بدهد همان عقد اول کافی است.

آیت‌ا... مکارم شیرازی: دختر باید در صورت امکان به شکلى رضایت پدر را جلب کند، در غیر این صورت عقد آنها اشکال دارد و احتیاط واجب آن است که پسر باقی‌مانده مدت را ببخشد و از همدیگر جدا شوند و اگر عقد دائم بوده، او را طلاق دهد. توضیح‌المسائل (المحشی الامام الخمینی)،ج2، ص 925

آیت‌ا... سیستانی: دخترى كه به حدّ بلوغ رسيده و رشيده است، يعنى مصلحت خود را تشخيص مى‏دهد، اگر بخواهد شوهر كند ، چنانچه با ‌كره باشد و متصدى امور زندگانى خويش نباشد، بايد از پدر، يا جدّ پدرى خود اجازه بگيرد، بلكه ـ بنابر احتياط واجب ـ اگر خود متصدى امور زندگانى خويش باشد نيز بايد اجازه بگيرد  و اجازه مادر و برادر لازم نيست .( مسئله ۲۳۴۳)

 کدام مراجع اذن پدر را ضروری می‌دانند؟

آیات عظام امام خمینی(ره)، شبیری زنجانی، تبریزی و نوری همدانی عقیده دارند اذن پدر در ازدواج دختر لازم است. آیت‌ا... سیستانی هم پیرو همین نظر هستند اما در دختری که متصدی امور زندگی خودش باشد اذن پدر را بنا بر احتیاط واجب لازم می‌دانند نه به فتوا.

آیت‌ا... مکارم شیرازی در توضیح‌المسائل خود در این باره می‌نویسند: دختری که به حد بلوغ رسیده و رشیده است، یعنی مصلحت خود را تشخیص می‌دهد چنانچه باکره باشد، احتیاط آن است که با اجازه پدر یا جد پدری ازدواج كند ولی اگر همسر مناسبی برای دختر پیدا شود و پدر مخالفت کند اجازه او شرط نیست. همچنین اگر به پدر یا جد پدری دسترسی نباشد و دختر هم احتیاج به شوهر‌کردن داشته باشد یا اینکه دختر قبلا شوهر کرده باشد که در این دو صورت نیز اجازه پدر و جد در ازدواج جدید لازم نیست.

کدام مراجع اجازه پدر را برای عقد دختر لازم نمی‌دانند؟

اما آخرین رویکرد مراجع به مسئله ازدواج، رویکردی است که ازدواج دختر رشیده و بالغ را بی‌نیاز از اذن پدر می‌داند. مثل آیت‌ا... اردبیلی که معتقدند اگر دختر باکره‌‏اى که به حد بلوغ رسیده و رشیده است‌ ـ یعنى مصلحت خود را تشخیص مى‌‏دهد‌ ـ بتواند زندگانى خود را به نحو مستقل اداره کند و قدرت تصمیم‌گیرى صحیح در امور زندگى خود را داشته باشد و بیم آن که فریب بخورد در میان نباشد، چنانچه بخواهد ازدواج کند، احتیاجى به اجازه پدر یا جد پدرى خود ندارد و در غیر این صورت، بنابر احتیاط واجب باید از پدر یا جد پدرى خود اجازه بگیرد و اجازه مادر یا برادر لازم نیست. همچنین بنابر احتیاط واجب دخترى که باکره نیست نیز همین حکم را دارد.

بخشی از فتواهای آیت‌ا... مکارم شیرازی

 در ازدواج دختر در چه مواردی اجازه پدر لازم نیست؟

در صورتی که دختر قبلا شوهر کرده و شوهرش فوت کرده باشد یا از او طلاق گرفته باشد برای ازدواج‌های بعدی اجازه پدر لازم نیست و همچنین در صورتی که خواستگار مناسبی برای دختر بیاید و پدر بدون دلیل موجه با آن مخالفت کند.

آیا دختری که پدر و جد پدری‌اش فوت شده‌اند، می‌تواند بدون اذن خانواده ازدواج کند؟

 درصورتی که به تصدیق بزرگ‌ترهای فامیل (از قبیل عمو یا دايی) خواستگار مورد نظر کفو و مناسب دختر باشد و دسترسی به پدر دختر نباشد، می‌توانند با هم ازدواج کنند.

اگر پدر یا جد پدری به هر دلیلی غایب یا دردسترس نبود، چه کنیم؟

 طبق فتواى علما در صورتى که پدر یا جد پدرى غایب باشد و دختر باکره احتیاج به شوهر داشته باشد، اجازه لازم نیست.

اجازه پدر برای ازدواج دختران از چه سنی لازم نیست؟

 از سن 30 سال به بالا به شرط اینکه دختر، فرد هوشیاری باشد و بتواند تصمیم بگیرد و مصلحت خود را تشخیص دهد، اجازه پدر لازم نیست.

 




ارسال توسط reza

قیمت مواد مخدر ۲ برابر شد

 
رئیس مرکز ترک اعتیاد تهران گفت: قیمت مواد مخدر مانند تریاک، هروئین و کراک ۲برابر شده اما مصرف «شیشه» به علت هشدارهای مناسب رسانه کم شده است.
 
تابناک: رئیس مرکز ترک اعتیاد تهران گفت: قیمت مواد مخدر مانند تریاک، هروئین و کراک ۲برابر شده اما مصرف «شیشه» به علت هشدارهای مناسب رسانه کم شده است.
 
محمد اسماعیل علیپور در گفت‌وگو با فارس افزود: به دلیل اینکه شاهد افزایش قیمت مواد مخدر مانند تریاک، هروئین و کراک هستیم به مصرف کنندگان توصیه می‌کنیم که اکنون بهترین زمان برای شروع درمان است.

وی ادامه داد: هزینه مواد مخدر 2 برابر شده است و چون افراد مصرف کننده هزینه بیشتری را صرف خرید مواد مخدر خواهند کرد در نتیجه آسیب‌های بیشتری به خانواده‌شان وارد می‌شود.

علیپور گفت: زمان مناسب فرا رسیده است تا افراد مصرف کننده برای دریافت خدمات درمانی به مراکز ترک اعتیاد مراجعه کنند و بار مالی ناشی از آن را که مشکلات فراوانی برای آنها ایجاد می‌کنند برطرف کنند.

رئیس مرکز ترک اعتیاد تهران در مورد دسترسی آسان به مواد مخدر افزود: دسترسی به مواد مخدر راحت است و همیشه هم بوده است. متأسفانه سیستم قاچاق مواد مخدر همیشه فعال بوده و به دنبال آن است که سود نامشروع را از طریق فروش مواد مخدر به‌دست آورد.

علیپور تصریح کرد: به علت افزایش قیمت مواد مخدر، قاچاقچیان در شرایطی هستند که دچار مشکل شده و به دنبال فعالیتهایی خواهند بود که دسترسی به مواد را راحت‌تر کنند و مواد جدید را روانه بازار کنند.

وی افزود: در شرایطی که قاچاقچیان مواد مخدر برای فروش دچار مشکل شده‌اند و هزینه‌هایشان بالا رفته افراد وابسته به مواد باید از این فرصت استفاده کنند.

فروکش سونامی شیشه در شهرهای بزرگ

رئیس مرکز ترک اعتیاد تهران در مورد مواد محرک مانند شیشه نیز گفت: توصیه‌هایی که از سوی رسانه‌ها درباره عوارض این مواد مطرح شده اثر خود را داشته است به طوری که گرایش به مصرف شیشه و سونامی که از آن صحبت می‌شد در حال فروکش است.

وی افزود: بنابراین توصیه‌ای که می‌توان کرد این است که افراد مراقب فروشندگان مواد محرک باشند چرا که افرادی که این مواد را مصرف کرده‌اند بعد از مدتی متوجه عوارض سنگین آن شده‌اند و تصمیم به ترک آن گرفتند.

رئیس مرکز ترک اعتیاد تهران گفت: در برخی استان‌های مرزی آمار مصرف شیشه افزایش یافته است اما با توجه به تعداد مراجعه کنندگان به مراکز درمانی ترک اعتیاد نسبت به یکی دو سال گذشته شاهد کاهش تعداد مراجعه کنندگان بوده‌ایم که این آمار در شهرهای بزرگ از جمله تهران مشاهده شده است.

وی افزود: اما آنچه مهم است این است که افرادی که تاکنون شیشه و مواد محرک مصرف نکرده‌اند متوجه عوارض ناشی از آن باشند و هیچگاه به سمت آن نروند.
 




ارسال توسط reza

استاندار تهران از این صحنه ها شرمش می آید

 
استاندار تهران گفت: مسئولان وزارت بهداشت و دانشگاه‌هاي علوم پزشکي در تهران در مورد وضعيت اعتياد خودشان را به بي‌خيالي زده و کنار کشيده‌اند. من از مشاهده معتادان در خيابان‌ها شرمسارم تا کي بايد به اين مسئولان التماس کنيم.
 
مردم سالاری: استاندار تهران گفت: مسئولان وزارت بهداشت و دانشگاه‌هاي علوم پزشکي در تهران در مورد وضعيت اعتياد خودشان را به بي‌خيالي زده و کنار کشيده‌اند. من از مشاهده معتادان در خيابان‌ها شرمسارم تا کي بايد به اين مسئولان التماس کنيم.

مرتضي تمدن در اولين نشست مشترک شوراهاي هماهنگي ستاد مبارزه با مواد مخدر استان تهران افزود: هر چه توانمندي در بسيج و نيروي انتظامي وجود دارد را براي مقابله با مواد مخدر بايد به کار بگيريم چرا که مواد مخدر جان ما را به لب رسانده زماني که جوانان کشورمان را در کنار خيابان‌ها معتاد مي‌بينيم، احساس شرمساري مي‌کنيم.

وي افزود: مواد مخدر در حال حاضر تغيير الگو داده و به سمت صنعتي رفته است و اگر با آن برخورد نشود موجوديت ما را به خطر مي‌اندازد.

استاندار تهران گفت: اگر چه اولويت امروز ما تنظيم بازار معيشت مردم و برگزاري انتخابات است اما مبارزه با مواد مخدر اولويت اول ما است.وي گفت: نبايد اجازه دهيم چهره برخي شهرهايمان با افزايش مواد مخدر مخدوش شوند. استاندار تهران در اين جلسه مسئولان دانشگاه علوم پزشکي تهران را مخاطب قرار داد و گفت: چرا کار را رها کرده‌ايد و در جمع‌آوري معتادان در سطح تهران معطل مي‌کنيد.

وي افزود: چرا رئيس دانشگاه علوم پزشکي تهران در جلسات حاضر نمي‌شود. آقاي امامي رضوي معاون درمان و برخي از مسئولان اين حوزه چرا خود را به بي‌خيالي زده‌اند. استاندار تهران گفت: برخي از قسمت‌هاي وزارت بهداشت پاي خود را کنار کشيده و اين وضعيت که دشمن به جان جوانان ما افتاده برايشان مهم نيست. وي افزود:‌ چرا بايد فقط نظاره‌گر باشيم و بخشنامه‌هاي وقت‌گير صادر کنيم. چرا بايد مسئولان حوزه سلامت را به زور به خط مقدم بياوريم در حالي که بايد پيشتاز باشند آيا بايد التماس کنيم تا در اين حوزه وارد شويد.

استاندار تهران افزود: تهران پايتخت کشور و سيماي جمهوري اسلامي ايران است نبايد مواد مخدر در ميان دست و پاي مردم باشد و چهره زشت آن را در معابر عمومي شاهد باشيم.وي افزود: از ديدن صحنه‌هايي که در خيابان‌ها مشاهده مي‌کنم شرمسار هستم. طاها طاهري در اولين نشست مشترک شوراهاي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر استان تهران گفت: تدبير ستاد مبارزه با مواد مخدر در مقابله با ورود مواد مخدر به نقطه مرزي کشور رفته است اما فشارهاي وارد شده در 8 ماه گذشته از مرز خاکي به سمت درياها رفته است و با وسعت مرزهاي دريايي نمي‌توان به راحتي آن را کنترل کرد.

قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر تأکيد کرد: در کمتر از 2 سال گذشته در 5 استان اصلي کشور براي اجراي ماده 42 قانون مبارزه با مواد مخدر زندان‌هاي مدرن ساخته شده‌اند تا معتادان در شرايط مناسبي نگهداري شوند و دولت در اين زمينه در پايان سال 89 و 90 حدود 90 ميليارد تومان اعتبار اختصاص داده است. طاهري با اشاره به اينکه مسئله مواد مخدر موضوع مسئولان نظام شده است، گفت: حتي نمايندگان مجلس نيز به پاي کار آمده‌اند در حالي که سالهاي گذشته توجه کمي از مسئولان را شاهد بوديم. وي ادامه داد: به طور مثال در زمينه مرخصي زندانيان که باعث مراجعه و مصرف مجدد معتادان به مواد مخدر مي‌شد اصلاحاتي در قانون انجام شد و بدين ترتيب حدود 6 هزار نفر در زندان‌ها باقي ماندند و اين درحالي است که هم اکنون يک معتاد خياباني در کف خيابانهاي برخي استان‌ها ديگر مشاهده نمي‌شود.

وي افزود: اما اين مسئله در تهران فرق مي‌کند ، پيچيدگي مسائل حاشيه نشيني و درمان، کنترل مواد مخدر را در تهران سخت کرده است. وي با بيان اينکه همه استانهاي کشور داراي مراکز نگهداري و درمان معتادان هستند تا معتادي در کف خيابان باقي نماند گفت: در حوزه کنترل مراکز و کمپ‌هاي درمان اعتياد اقدامات مناسبي انجام شده است.

قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر تصريح کرد: براي درمان و جمع‌‌آوري معتادان از کف خيابان‌ها تاکنون چندين ميليارد تومان هزينه شده است اما بدون نتيجه مجدداً معتادان به مصرف مواد روي آورده‌اند بنابراين در تهران بايد گام مهمي برداشته شود و در اين زمينه هر چقدر اعتبار لازم باشد در اختيار نهادهاي مختلف مي‌گذاريم.

پليس معتادان را 3 ماه نگهداري مي‌کند


قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر هم گفت: طبق اگر مردم با پليس تماس بگيرند و اعلام کنند که فرزندشان معتاد است و خواهان نگهداري آن هستند پليس اين امکان را دارد تا به مدت 3 ماه از آنها نگهداري کند. وي ادامه داد: بنابراين اردوگاه پليس مدار را طراحي کرده‌ايم تا از اين طريق پليس جوابگوي مردم باشد و در اين زمينه جلساتي را در کميته‌هاي ستاد با کمک وزارت بهداشت داشته‌ايم. وي افزود: دسترسي به مواد در مصرف‌‌کنندگان در سطح تهران بايد کم شود و پليس در اين زمينه بايد هر اقدامي که لازم است را انجام دهد به اين ترتيب توزيع‌کنندگان مواد مخدر مشخص مي‌شوند و دسترسي به مواد کمتر خواهد شد.

طاهري دومين اقدام ستاد مبارزه با مواد مخدر را توسعه مراکز درمان دانست و گفت: براي اينکه مردم تهران تا شب عيد شهر خود را پاک شده از معتادان خياباني ببينند مراکز درمان توسعه مي‌يابد. طاهري افزود: در اين زمينه شهرداري تهران کمک کرده است اما نبايد به بهانه احداث کمپ‌هاي ترک اعتياد، پولشويي انجام گيرد و در برخي مناطق فقط شاهد سودآوري و درآمدزايي اين کمپ‌ها باشيم. وي افزود: برخي فقط از شهرداري پول مي‌گيرند تا کمپ احداث کنند در حالي که معتاد بايد تمام دوره درمان را طي کند و تأثيرات خود را بگيرد اما اکنون شاهد اين هستيم که معتاد پس از کمپ در جامعه رها مي‌شود و دوباره به اعتياد رو مي‌آورد.
 




تاريخ : دو شنبه 30 بهمن 1391برچسب:معتاد , مواد مخدر , زندان , اعتیاد,
ارسال توسط reza